India News - Times of India

Faceți căutări pe acest blog

Se încarcă...

Adevarul doare uneori

"Dragostea consta in dorinta de a da ceea ce este al tau altuia si de a simti fericirea acestuia ca si cum ar fi a ta, sa te porti ca si cum toti oamenii din jurul tau ar fi buni; sa fii prevazator ca si cand te-ar inconjura dusmanii,sa-l ajuti pe cel care-ti cere sprijin e o datorie; sa faci acelasi lucru pentru cel care ti-l refuza e o arta."

Google+ Badge

Citatul Zilei

CDs, DVDs, Software und Games

World Clock

Cool Google Gadgets

Poze : Album de Familie

Arhivă blog

24 martie 2010

Colesterolul

ATEROSCLEROZA

Date generale Este o boala cu raspandire universala, de care suferim aproape cu totii. Numele ei ii cuprinde in parte si explicatia: este vorba despre prezenta in artere a unor placi formate din grasimi si cristale de colesterol, numite aterom. Cu timpul, acestor leziuni li se adauga ulceratii, cheaguri (tromboze), spasme arteriale, putandu-se ajunge la astuparea arterei sau la hemoragii provocate de ruperea peretilor arteriali. Gravitatea aterosclerozei consta in faptul ca provoaca jumatate din mortalitatea generala, dand nastere la tot atatea decese ca si cancerul, accidentele de circulatie si bolile infectioase la un loc, motiv pentru care este o problema majora de sanatate si cercetare. Aspectul dramatic al bolii consta in accentuarea ei, o data cu inaintarea in varsta.
Aparitia bolii Leziunile aterosclerotice sunt prezente deja la copii, asa ca la adolescenti, ele sunt bine constituite. Vasul lezat isi pierde insusirea de a iriga cu suficient sange toate portiunile unui organ, ajungandu-se astfel la "infarct", adica la moartea celulelor. De-a lungul vietii, arterele noastre sunt supuse la o multime de factori solicitanti, motiv pentru care, daca nu vom sti sa le aparam din vreme, vom avea de suferit. Boala aterosclerotica evolueaza lent, cu semne minore, foarte variate, de sorginte cardiovasculara, neuropsihica, endocrina, metabolica, musculara, osteoarticulara, cutanata, hematologica, digestiva, renala etc.
Cauzele bolii Ą Sangele - atunci cand isi pierde parametrii calitativi sau cantitativi normali, isi pierde si capacitatea de irigare integrala a peretelui arterial.
Ą Colesterolul - prezenta sa in sange este considerata de lumea medicala ca fiind sinonima cu debutul aterosclerozei.
Ą Coagularea sangelui - defectiunile produse in aceasta zona initiaza sau completeaza fenomenul de ateroscleroza, care are o progresie lenta, atingand un maximum in al 6-lea deceniu de viata.
Ą Calciul - depunerea sa in exces poate duce la calcifierea masiva a peretelui arterial, provocand pierderea elasticitatii in acel punct si aparitia unui anevrism (dilatare arteriala) ce se poate rupe oricand.
Ą Factorii genetici joaca un rol important in aceasta boala, ea fiind mai frecventa la persoanele ce au in familie rude care au suferit de aceasta maladie.
Factorii de risc
Ą Alimentatia - o dieta bogata in calorii, cu multe grasimi si zaharuri rafinate, are o pondere importanta in formarea leziunilor de aterom.
Ą Obezitatea si superponderabilitatea pot fi considerate cauze, riscuri, dar si semne de ateroscleroza, stiindu-se ce efect are excesul de grasimi si de zahar asupra sangelui. In paranteza, e bine de stiut ce pericole prezinta excesul de kilograme: diabet, boli de inima, insuficienta de irigatie cerebrala, oprirea respiratiei in somn, guta, litiaze, unele cancere (san, uter, prostata). S-a subliniat, nu o data, ca reducerea excesului de greutate prelungeste viata, reducand mortalitatea. La o greutate optima, boala de inima este mai redusa cu 25%, iar insuficienta cardiaca si infarctul la creier - cu 35%.
Ą Diabetul zaharat - mai ales cel insulino-dependent - poate sa provoace deteriorarea arterelor. (Copiii ai caror parinti sufera de diabet sunt mai amenintati de ateroscleroza decat ceilalti). De mare importanta este cunoasterea faptului ca rata mortalitatii la diabeticii obezi este de 8 ori mai mare decat la diabeticii cu greutate normala.
Ą Factorii de mediu - frigul, caldura, radiatiile, poluarea pot avea un impact negativ, declansand sau agravand ateroscleroza.
Ą Stressul are, si el, acelasi efect.
Ą Medicamentele - mai ales cele hipotensoare si diuretice, care cresc vascozitatea si lipidele sangelui, acesta devenind mai greu perfuzabil.
Ą Doparea - cu anabolizante si halucinogene.
Ą Pilula anticonceptionala - folosita timp indelungat, poate provoca boli canceroase (ovar, san, uter), obezitate, tromboflebite, dar si accidente vasculare, cardiace, cerebrale sau periferice, riscurile fiind mai mari la femeile fumatoare.
Ą Exercitiile fizice - s-a demonstrat ca ele reprezinta un risc pentru suferinzii aterosclerotici, mai ales la cei fara simptome, si atunci cand efortul depus e prea mare.
Ą Sedentarismul accentuat se coreleaza cu existenta si progresia rapida a leziunii ateromatoase.
Ą Microbii si virusurile - faptul ca structuri componente ale lor au fost identificate in placile de aterom, este dovada ca participa la initierea sau dezvoltarea celei mai raspandite boli in randul oamenilor.
Ą Fumatul - reprezinta un risc crescut al acestei boli, atat prin toxicitatea nicotinei, cat si prin scaderea oxigenarii sangelui (hipoxie).
Ą Alcoolismul - in afara de bolile care i se imputa curent (ciroza ficatului, afectiuni digestive, pancreatice, cancere, alterari ale nervilor, ale muschiului inimii), recent i se atribuie si rol in ateroscleroza, mai ales in localizarea cerebrala, o forma predispozant-hemoragica.
Ą Pilula albastra (Viagra) - poate fi si "moarte roza" pentru cei care uita ca arterele nu mai sunt ca la tinerete.
Semnele aterosclerozei Fiindca fiecare organ poate fi afectat de lezarea arterelor sale, jumatate din toate bolile se datoreaza formarii placilor de aterom. Ametelile, durerile de cap, senzatia de cap greu, zgomote in urechi, jena dureroasa in ceafa, dureri oculare, senzatie de voma, vedere incetosata, insomnie, tulburari de memorie, depresie, anxietate, cefalee migrenoasa, tulburari pasagere de vorbire, slabiciuni musculare, carcei, mers usor instabil s.a., toate aceste semne pot sugera prezenta aterosclerozei creierului, fapt ce poate fi confirmat prin electro-encefalograma, tomografie computerizata, rezonanta magnetica, ecografie, angiografie etc. Si din partea inimii pot fi acuze multiple, incepand cu jena dureroasa din dreptul sau, caracteristic fiind faptul ca apare la efort si cedeaza in cateva minute la repaus sau la pastila de nitroglicerina tinuta sub limba. De asemenea, palpitatii, durere intre omoplati ori in lungul membrului superior stang mergand pana in degetul mic, batai neregulate ale pulsului, in cazurile mai grave o frica cu senzatie de moarte, toate acestea tradeaza insuficienta irigare a cordului, a muschiului miocardic, de catre arterele coronare, suferinta ce poate fi confirmata prin examene radiologice, ecocardiografie, angioradiografie, accesibila electrocardiograma si nu in ultimul rand controlarea pulsului si ascultarea inimii cu batranul stetoscop. Poate surprinde ca la o cercetare, 75% din pacientii avand cardiopatie ischemica descoperita pe electrocardiograma, nu au avut dureri in zona inimii, ceea ce inseamna ca trebuie intens cautate aceste forme fara simptome care, netratate, sunt foarte periculoase. Semne din partea pielii: un pliu oblic pe lobul urechilor, pielea imbatranita precoce (imbatranirea precoce cutanata poate fi interpretata ca primul semn al unei imbatraniri vasculare inca "mute", fenomen care precede starea de ateroscleroza clinica). Un alt semn cutanat frecvent este prezenta sub piele a xantelasmei (mici depuneri de grasime alb-galbuie, mai ales la baza nasului catre unghiul pleoapelor). Alte semne: durerile abdominale profunde pot fi datorate unor placi mari de aterom si anevrism al aortei, ce poate fi depistat din vreme prin ecografie sau examen tomografic.

Sfaturile biblice despre legile care trebuie sa ne guverneze viata sunt perfect valabile si astazi, fapt dovedit prin cele mai noi descoperiri ale stiintei. Numai cunoasterea si respectarea acestor legi il pot salva pe om de boli si moarte prematura, ceea ce presupune reintoarcerea la o alimentatie naturala, dublata de cresterea preocuparilor spirituale, menite sa anihileze nepasarea, minciuna, invidia si sa promoveze in schimb interesul pentru frumos, adevar, credinta, iubire, stiinta, sanatate, deci numai pentru bine. Alimentatia (cat mai naturala) poate asigura sangelui calitati superioare, hotaratoare in activitatea tuturor organelor, dar mai ales a creierului, promotorul si initiatorul tuturor insusirilor superioare, considerate pe drept cuvant de natura Dumnezeiasca. Christos vorbeste despre necesitatea vietii spirituale (deci si stiintifice) ca o conditie fundamentala a dezvoltarii omului: "Omul nu traieste numai cu paine, ci si cu Duhul Lui Dumnezeu" (Matei), deci si cu hrana spirituala. Iisus Christos a vorbit profetic si despre sange, ca fiind cel mai important element al vietii, dandu-i - ca nimeni altul - insemnatate si valoare cosmica Dumnezeiasca. Omul de astazi, in pofida exceptionalei sale stiinte, s-a instrainat de natura si deci si de sine, s-a indepartat de simplitate si cumpatare. Un prim exemplu e hrana. Asistam astazi la un veritabil delir al consumului alimentar abundent, necontrolat valoric, supertoxic si gras. Oare cum au izbutit marii patriarhi biblici sa traiasca - Adam (930 de ani), Mathusalem (969 de ani), Noe (950 de ani) - longevitati aproape similare cu nemurirea? Raspunsul e simplu: prin cumpatare, credinta si echilibru - hrana naturala, viata spirituala bogata, comportament moral. Biblia e plina de dovezi graitoare si de indemnuri alimentare, adica ierburi, grane, fructe si apa. "Numai carnea cu viata ei, cu sangele ei sa nu mancati..." (Geneza), adaugand: "Cata vreme se hraneste cu fructele pomilor si semintele ierburilor, omul are viata eterna, iar femeia naste fara durere". Iata ca si atunci se facea legatura, longevitate - boli - alimentatie. Alegand vegetalele si renuntand la carne, ne prelungim viata si inlaturam moartea prematura.
Terapia actuala - urmareste neutralizarea factorilor cauzali si de risc ai aterosclerozei, pentru restabilirea unei circulatii cat mai normale a sangelui in tot organismul.
* Exercitiile respiratorii au un aport suplimentar de oxigenare a sangelui.
* Apa, consumata in cantitati sporite, este cel mai inofensiv si rapid mijloc de dilutie a sangelui vascos din ateroscleroza, ameliorand circulatia in vasele cele mai mici, arterialele si capilarele. Apa sa fie inghitita lent, sa se afle la temperatura camerei, sa fie nefiarta. Ea poate dilua si sucurile de fructe si de legume.
Interdictii
* Renuntarea la fumat, la excesul de cafea si alcool - amelioreaza starea peretilor vasculari si calitatea sangelui.
* Prevenirea refluxului gastro-esofagian, la cei cu hernie hiatala, se obtine prin mese de volum redus, mai dese, si care sa preceada culcarea in pat cu 3-4 ore.
* Sedentarismul trebuie comnbatut prin activitati fizice, judicios dozate in functie de starea inimii, a circulatiei cerebrale, a tensiunii arteriale.
* Renuntarea la dopajul cu anabolizante - la droguri si mult discernamant la pilula albastra, care a facut primele victime si la noi.
* Pilula anticonceptionala - daca nu se renunta la ea, trebuie sa fie insotita de o dieta mai riguroasa. Ea impune si renuntarea la alti factori de risc (alcool, fumat, cafea ori la excesul de greutate).
* Controlarea zilnica a temperaturii poate surprinde din vreme un eveniment acut vascular, moment in care repausul la pat si un consult medical pot preveni mari neplaceri.


TERAPII NATURISTE
Mugurii miraculosi- GEMOTERAPIA -
Pe masura ce ajungem sa patrundem tainele vindecarii naturale, ne dam seama ca suntem inconjurati la tot pasul de minuni. Plantele din padurile si poienile noastre ascund in ele nestiute izvoare de sanatate. Cand mangaiem tinerele mladite ale unui copac ori cand strivim un mugure proaspat din care tasneste seva nici nu banuim ce minune tamaduitoare tinem in palma.
O data cu viata care renaste, natura pune in circulatie cele mai "teribile" medicamente ale sale. Fiecare specie de arbore poarta in seva, in mugurii si in mladitele sale verzi substante si energii nebanuite, de o diversitate care abia incepe sa fie descoperita si cu o putere vindecatoare pe care putini o intuiesc.
Pentru a afla tainele vindecarii cu ajutorul mugurilor, ne-am adresat doamnei farmaciste Carmen Ponoran de la firma "PLANTEXTRAKT" din Cluj, singurul laborator din tara si printre putinele laboratoare din Europa si din lume care prepara astfel de extracte.
"Initial, toata productia noastra a mers la export.De foarte curand desfacem aceste remedii in Romania"
- Doamna Ponoran, cum a aparut in peisajul medicinii contemporane aceasta terapie inedita?

- Istoria moderna a vindecarii cu muguri incepe cu zeci de ani in urma, cand un medic francez, Max Teteau, a pornit primele studii privind efectele extractelor de muguri asupra organismelor vii. Au fost testate zeci si sute de plante lemnoase. In final, s-au sintetizat 55 de preparate din muguri, mladite, radicele ori scoarta interna, pe care le-a destinat terapiei "de drenaj". Drenajul este un termen specific homeopatiei, sinonim cu mai cunoscutul termen de purificare (detoxifiere), cu care incepe orice tratament naturist.
- Sa intelegem ca aceasta terapie este o creatie a ultimelor decenii?
- Radacinile acestei cai de vindecare sunt mult mai vechi si se afla tot in medicina traditionala populara, care este un izvor nesecat de cunoastere pentru cei care cerceteaza vindecarea cu ajutorul plantelor. De altfel, chiar si taranii nostri, mai ales cei din regiunile muntoase, cu multe paduri, cunosc si folosesc curent aceasta terapie cu muguri si mladite de arbori. Cercetarile contemporane nu fac altceva decat sa aduca mai multa lumina, sa coreleze si sa sistematizeze ceea ce deja era cunoscut.
- Cum actioneaza extractele de muguri asupra organismului uman?
- Inca se stiu foarte putine despre modul concret prin care actioneaza aceste extracte naturale din muguri. S-au putut face totusi anumite observatii, care deschid intr-adevar perspective extraordinare. Una dintre aceste observatii este ca extractele din mugurii si mladitele multor plante (cum ar fi stejarul, coacazul negru, zmeurul, rozmarinul s.a.) au asupra organismului uman efecte asemanatoare hormonilor de sinteza, insa mult mai blande (actionand in sens curativ, fara a perturba nici o alta functie).
Se mai stie ca extractele din anumite plante (tei, paducel, smochin) au certe actiuni benefice asupra mintii si psihicului, fiind un remediu verificat contra starilor de tensiune, de incordare nervoasa, contra stressului. Aceste extracte sunt deosebit de eficiente pentru combaterea diferitelor stari emotionale perturbate, care declanseaza sau insotesc anumite afectiuni.
Organismul uman este foarte receptiv la substantele naturale din plante, mai ales daca ele sunt extrase la rece, prin metode care distrug cat mai putin din structura naturala. Analizele facute pe pacienti arata ca la doar cateva saptamani de la administrarea unor asemenea preparate, corect alese de medic, anumiti parametri fiziologici se modifica simtitor in bine, desi modul exact in care acest lucru se produce ramane invaluit in mister.
- Ati folosit termenul de drenaj, de detoxifiere. Vorbiti-ne putin despre importanta acestui element.
- In scoala de medicina homeopatica franceza (ca si in medicinile traditionale chineza, indiana si tibetana - n.r.) se considera ca medicamentele nu pot "prinde" daca organismul uman este incarcat de toxine, daca mintea si sufletul fiintei umane sunt blocate de tensiuni, stress, emotii negative. Iata de ce tratamentul natural are 3 faze:
Ą purificarea - prin care se urmareste deblocarea tranzitului intestinal, mobilizarea toxinelor din organism si eliminarea lor, deblocarea activitatii bilei si ficatului;
Ą "netezirea" planului emotional, prin relaxare, meditatii si rugaciune;
Ą tonifierea - in care se urmareste rezolvarea afectiunii si restabilirea functiilor normale ale organismului.
Primavara si toamna, adica de la trecerea dintre sezonul rece si cel cald, sunt momente propice de dezintoxicare. Mugurii si plantele tinere ale primaverii pe de o parte si fructele si legumele proaspete ale toamnei de cealalta parte sunt remediile cele mai indicate pentru realizarea acestor dezintoxicari.
- Cu alte cuvinte, cel mai potrivit moment sa incepem un tratament cu muguri este acum, primavara?
- Perioada primaverii este, intr-adevar, sub semnul schimbarii, fiind un moment mai dificil de trecut din punct de vedere al sanatatii, dar si un prilej excelent de intinerire, de revigorare. Evident, toate vietuitoarele se confrunta in aceasta perioada cu probleme intrucatva similare, dar ele stiu sa-si gaseasca singure remediile in natura. Pasarile ciugulesc mladitele verzi, albinele recolteaza propolisul din muguri, in timp ce animalele erbivore se tonifica cu muguri si plante tinere. Inscriindu-ne si noi in acest circuit natural, prin intermediul preparatelor gemoterapeutice avem cele mai mari sanse, nu numai sa ne pastram in forma obisnuita, ci chiar sa intinerim si sa ne vindecam de afectiuni de mult instalate.
- Cat dureaza un asemenea tratament cu extracte de muguri?
- Un tratament cu produse gemoterapeutice, pentru a fi eficient, trebuie sa dureze minimum o luna si jumatate, durata medie fiind cuprinsa intre 2 si 3 luni. In bolile cronice, tratamentul poate dura si jumatate de an sau poate fi reluat periodic. In tratamentul de acest tip, consecventa in administrarea remediilor si respectarea dozelor este esentiala.
- Cum cerem la farmacie aceste extracte?
- Preparatele gemoterapeutice sunt cunoscute in farmaciile specializate dupa denumirea lor stiintifica in latina (scrisa de noi in paranteza si inclinat). Farmacistul, ca si medicul, cunoaste modul de administrare al acestor remedii, precum si dozele.
- Care sunt perspectivele dezvoltarii acestei terapii in Romania?
- Initial, toata productia noastra a mers la export (in principal in Franta si Italia), relativ de curand incepand desfacerea acestor remedii in Romania, desi erau produse aici. Foarte mult depinde viitorul gemoterapiei (si nu numai al ei) de ceea ce vor face medicii nostri. Sunt unii dintre ei care au studiat in profunzime actiunea acestor remedii si care au obtinut rezultate de exceptie. Din pacate, multi dintre ei ezita deocamdata sa publice in vreo forma ceea ce cunosc. Aceasta si din cauza ca este vorba de o terapie de pionierat, cunoscuta foarte putin la noi si, probabil, nu vor sa fie considerati aventurieri. Insa fara concursul celor ce lucreaza direct in sanatate, care sunt pasionati de aceste modalitati naturale de tratament, pasii facuti vor fi timizi, iar oamenii vor beneficia intr-o masura prea mica de aceste izvoare de sanatate care sunt plantele noastre. Avand in vedere avantul pe care il are in Occident aceasta terapie, este de crezut, totusi, ca si noi ne vom alinia si ne vom aduce contributia la progresul medicinii naturiste.
Terapia cu muguri - cateva utilizari
Ą Depasirea asteniei si a oboselii de primavara - stejar (Quercus pedunculata); rozmarin (Rosmarinus officinalis); sequoia (Sequoia gigantea); mesteacan (Betula verrucosa).
Ą Scaderea colesterolului - maslin (Olea europaea); fag (Fagus sylvatica). Cel mai activ s-a dovedit a fi Olea europaea.
Ą O primavara fara dureri de cap - macesul (Rosa canina) este unul dintre remediile cele mai eficiente contra cefaleelor (durerilor de cap) si migrenelor, el eliminand in cateva saptamani durerile si restabilind echilibrul nervos.
Ą Contra gastritei hiper-acide - smochin (Ficus carica). Acesta nu numai ca actioneaza local in ulcer gastro-duodenal, gastrite hiper si hipotonice, precum si in alte tulburari gastrice, dar ajuta si la stabilizarea fondului emotional, care - se stie - in aceste afectiuni are o importanta foarte mare.
Ą Intarirea sistemului imunitar - brad (Abies pectinata), mesteacan pufos (Betula pubescens); calin (Viburnum lantana). Betula pubescens creste imunitatea nespecifica la nivelul traheii si a arborelui bronsic; Abies pectinata stimuleaza imunitatea nespecifica la nivel rino-faringian, fiind un remediu foarte eficient si la copii; Viburnum lantana stimuleaza imunitatea nespecifica la nivelul arborelui bronsic si la nivel pulmonar.
Ą Alergiile - extractul din mugurii de coacaz negru (Ribes nigrum), un adevarat cortizon natural, da rezultate mai ales in tratamentele de lunga durata (2-3 luni) si repetate periodic. Extractul din muguri si mladite proaspete de cedru (Cedrus libani) combate manifestarile alergice la nivelul pielii si mucoaselor (eruptii, mancarimi, usturimi). Pentru ca organismul sa fie pregatit in momentul inceperii polenizarii, cand este cel mai expus la alergii, e necesar ca tratamentul sa inceapa inca de pe acum.
Ą Contra varicelor si a altor tulburari de circulatie venoasa - paducel (Crataegus oxyacantha); castan salbatic (Aesculus hypocastanum); castan comestibil (Castanea vesca). Crataegus oxyacantha se foloseste cand gradul de gravitate nu este foarte mare. In fazele avansate, se intervine in corelatie cu Aesculus hypocastanum si Castanea vesca.
Ą Alte afectiuni in care preparatele din farmacia primaverii sunt foarte eficiente: diabet zaharat, hipertensiune, tulburari de ritm cardiac specifice menopauzei, sechele postinfarct, ciroza hepatica, fibrom uterin, chist ovarian, tulburari cerebrale dupa accidente vasculare, ramolisment, psoriazis, reintinerire, bronsite, constipatie..
Parerea specialistilor
"Folosesc preparatele gemoterapeutice de mai bine de trei ani si sunt foarte multumita de ele"
Specialitatea mea este homeopatia si la inceput am fost destul de reticenta la folosirea acestor remedii - mi-a trebuit un interval de acomodare. Acum imi vine greu sa concep anumite tratamente fara a folosi maceratele glicerinate din muguri. In primul rand, practic gemoterapia ca drenaj, pregatire pentru tratamentul homeopatic. Am capatat incredere in preparatele din muguri vazand rezultatele obtinute in tratamentul unor afectiuni foarte dificile, cum ar fi psoriazisul, sechelele post-infarct, infectiile cronice. De exemplu, am reusit vindecarea unor cazuri de psoriazis (rezistente la orice forma de tratament vreme de 12-15 ani, cu manifestari de prurit si cu plagi foarte extinse) in cateva luni cu extracte de Cedrus libani, Tilia tomentosa si alte cateva preparate drenoare. Un caz cu totul exceptional a fost acela in care am tratat sechelele unui infarct miocardic cu extract de Zea mays si remedii homeopate. In 6 luni, pe electrocardiograma s-a putut remarca un fapt cu totul exceptional: graficul nu mai indica existenta unei cicatrice pe cord!
Trebuie sa remarc efectul hormonal exceptional a doua preparate: Sorbus domestica si Rubus idaeus. Aceste doua preparate reduc excesul de foliculina, care este sursa multor tulburari din sfera genitala si nu numai. Acum, pentru mine este greu de conceput tratarea acneei, a tulburarilor post climax fara aceste doua preparate obtinute din muguri.
Am putut verifica eficienta acestor preparate intr-o gama foarte larga de afectiuni, intre care mentionez: chisturile ovariene, fibroamele si adenofibroamele, adenomul de prostata, tulburarile de tranzit intestinal, tulburarile respiratorii (bronsita, astmul), acneea, psoriazisul, alergiile, rinitele alergice, migrenele.
Dupa parerea mea, aceste extracte sunt practic lipsite de efecte secundare in dozele recomandate in mod curent. Tratamentul trebuie sa dureze minimum 1,5-2 luni, adesea chiar 6 luni sau mai mult, pentru a putea stabiliza efectele. Nu am practicat gemoterapia separat de tratamentul homeopatic, dar cred ca este posibil ca ea sa functioneze de sine statator, ori in corelatie cu fitoterapia sau chiar cu medicina clasica.
Dr. RODICA BREBENARU - Brasov, tel. 068/41.85.90
"Este pacat ca aceste preparate gemoterapeutice sunt puse in umbra"
Desi am folosit prima oara acum cinci ani aceste preparate (chiar atunci cand au aparut pentru prima oara la noi in tara), din cauza unei aprovizionari deficitare in aceasta zona a tarii cu aceste remedii, nu am putut avea continuitatea necesara in tratament.
Vreau, totusi, sa remarc un fapt foarte important: acestor remedii, deocamdata nu li s-a acordat locul cuvenit in terapia naturala, fiind puse practic in umbra de rolul lor de adjuvant in homeopatie. Efectul asupra glandelor endocrine, efectul de stimulare si reglare a activitatii sistemului imunitar, efectul reglator asupra metabolismului - pentru a mentiona doar cateva din efectele maceratelor glicerinate din muguri - le recomanda ca preparate de sine statatoare. Sper ca rezultatele bune obtinute deja cu aceste preparate sa permita cunoasterea si, mai ales, folosirea lor pe o scara mai larga.
Dr. ALEXANDRINA PETREA - Iasi, tel. 032/23.92.65
FARMACII DIN TARA LA CARE GASITI PREPARATE GEMOTERAPEUTICE:
Ą BRASOV: "ELIXIRIUM-FARM." - tel. 068/18.41.94; "ROMULA" - tel. 068/42.61.59
Ą BUCURESTI: "FORTUNA"Ę- Calea Mosilor nr. 306; "APIFARM" - C. A. Rosetti nr. 31
Ą CLUJ: "TERRAFARM" - tel. 064/19.41.29
Ą TIMIS: "ARTHEMIS" - tel. 056/16.46.39; "VICTOR BABES" - tel. 056/19.69.05
Ą CONSTANTA: "BELLROFARM" - tel. 041/51.55.71
Ą SIBIU: "FARMASIB" - tel. 069/21.78.97; "VIOFARM" - tel. 069/21.10.15
Ą IASI: "SF. LAZAR" - tel. 032/23.01.53; Farmacia Nr. 15 - tel. 032/11.64.08
Ą DEVA: "NIRVANA" - tel. 054/22.61.93
Ą ORADEA: "HYGEA" - tel. 059/41.36.76
Ą CRAIOVA: "3F" - tel. 051/41.33.80
Ą HERCULANE: "FARMIRO" - tel. 055/56.03.19
Ą FOCSANI: "SANATATEA" - tel. 037/62.31.40
La aceste farmacii va pot fi recomandati si medici care folosesc aceste produse gemoterapeutice.
FARMACIA PRIMAVERII
Cura cu muguri (GEMOTERAPIA)
De cateva saptamani, pe nesimtite, natura a inceput sa reinvie. In paduri au aparut deja primele stelute galbene ale florilor de podbal, iar brandusa de primavara si-a etalat splendoarea petalelor sale violete chiar in mijlocul zapezii tarzii. In curand, isi va face aparitia spanzul, cu enorma sa floare rosie-verzuie, in acelasi timp cu risipa de albastru pastelat al viorelelor. In timpul acesta, mugurii cresc si cresc. Misterioase elixiruri ale vietii puse in circulatie in inima arborilor ii hranesc zi de zi, pregatind explozia de verdeata care va aparea nu peste mult timp. Daca ar fi sa vedem zi de zi o padure, sa o observam cu atentie, am putea sa simtim cum in fiecare zi este facut un nou pas catre viata. Animalele padurii incep sa se hraneasca cu primele fire de iarba verde si se "trateaza" de bolile iernii cu mugurii tineri si cu scoarta copacilor. In curand, albinele isi vor incepe goana dupa muguri, pentru a prepara propolisul pentru intregul an. Intreaga suflare a padurilor este purtata de acest val al primaverii. Vietuitoarele libere nu cunosc astenia de primavara, nici sacaietoarele puseuri de guturai si nici multe alte necazuri, pe care noi, oamenii, rupti de aceste ritmuri ale naturii, le traim cu fiecare noua primavara. Iata de ce va propunem sa facem o scurta calatorie in camarile primaverii, pentru a recunoaste darurile pe care ea ni le face pe gratis, ajutandu-ne sa fim sanatosi si plini de vitalitate. Astazi vom vorbi despre muguri. Sezonul lor de culegere a inceput, acum, in pragul lunii aprilie, fiind cel mai potrivit moment de a incepe o cura.
Un medicament misterios Inainte de a vedea cum pot fi culesi si cum pot fi folositi mugurii, este necesar sa spunem cateva cuvinte despre proprietatile lor, deoarece daca multi oameni cunosc plantele medicinale, chiar si pe unele mai rare, despre mugurii copacilor se stie foarte putin. Mugurii au cateva calitati care ii deosebesc net de toate celelalte remedii din plante: - in primul rand, ei au, cu totii, efect drenor, adica ajuta la mobilizarea si eliminarea toxinelor din organism. Intreaga lume animala, chiar si carnivorele, se trateaza in fiecare primavara cu aceste depurative care cresc in copaci. - a doua lor calitate este aceea de "medicament hormonal". Mugurul fiind un organ in plina crestere, este dirijat de o multitudine de hormoni vegetali, in cea mai mare parte a lor necunoscuti, care insa au efecte puternice si cat se poate de benefice si asupra organismului uman. Asa se face ca mugurii de coacaz negru sunt un cortizon vegetal, cei de dud sunt o insulina vegetala, cei de brad sunt adevarati hormoni de crestere s.a.m.d. - in fine, fragezimea acestor "pui de frunze" se pare ca este, si ea, molipsitoare. Mugurii au efecte reintineritoare certe, favorizand chiar restabilirea unor functii care se atrofiaza o data cu varsta. Exemple? Cercetatorii care au studiat mugurii in corelatie cu homeopatia au remarcat un fenomen foarte interesant: multi muguri au calitati identice cu cele ale arborilor de la care provin. De pilda, mugurul arborelui de sequoia, care traieste cateva mii de ani, este un medicament al longevitatii; mugurul de tei, care este o personificare a linistii, a reveriei, este un calmant extraordinar; mugurul de mesteacan, care este unul din arborii cei mai rezistenti, este un stimulent imunitar redutabil s.a.m.d. Pentru a completa aceasta caracterizare succinta a medicamentelor numite muguri, vom mai spune si faptul ca au o actiune destul de lenta (adesea, primele rezultate se fac simtite dupa cateva saptamani). In schimb, rezultatele obtinute prin folosirea lor sunt mult mai stabile fata de cele obtinute prin alte forme de tratament.
Culegerea si uscarea Culesul mugurilor incepe la sfarsitul lui martie si se termina cu putin inainte de infrunzire. Mai sunt si alte parti ale arborilor cu proprietati asemanatoare mugurilor (mladitele verzi si radicelele - radacinile imature), care se culeg imediat dupa aparitia primelor frunzulite. Mugurii nu se culeg unul cate unul, pentru ca ne-ar lua o zi intreaga pentru a culege cativa pumni, ci prin "strujire": se prinde ramura cu muguri in palma si se strange, mergand apoi de-a lungul ramurii in sens ascendent si prinzand intr-o sacosa sau o prelata pusa dedesubt toti mugurii care sunt desprinsi in felul acesta. Trebuie avut grija sa nu luam de la un copacel mai mult de un sfert din mugurii sai, mai ales din cei de pe crengile de sus, pentru ca in felul acesta il putem afecta grav. Niciodata nu se culege mugurul terminal (cel din varful copacului) pentru ca ii oprim in felul acesta cresterea si se poate chiar usca. Padurile noastre sunt imense terenuri de culegere si, cel putin la anumite specii (fag, mesteacan, stejar, zmeur, brad, molid s.a.), resursele sunt suficient de mari ca sa nu existe nici cel mai mic risc de a secatui natura. Totusi, este bine sa nu culegem muguri din zonele slab impadurite, din plantatiile artificiale, din parcuri ori din perdelele de protectie din zonele poluate, ca sa nu vatamam un echilibru ecologic care deja este foarte fragil. Dupa culegere, mugurii trebuie preparati in maximum trei ore (unii specialisti recomanda maximum 30 de minute) sau, daca vrem sa-i uscam, o vom face in cel mult 12 ore (cu conditia sa nu stea in soare sau la caldura). Uscarea mugurilor se face intr-un singur strat, la umbra, in locuri bine aerisite. Dintr-un kilogram de muguri umezi se obtin 350-500 de grame de muguri uscati. Nu conteaza vremea pe care se face culesul, deci acesta se poate face si cand e soare si cand ploua, fara sa afecteze proprietatile lor terapeutice.
Modalitati de preparare:
Prepararea mugurilor este un subiect extrem de special, deoarece ei prezinta cateva particularitati:
- din muguri nu se fac de obicei ceaiuri, macerate sau alte forme de extractie in apa, deoarece majoritatea principiilor lor active sunt insolubile.
- - cel mai puternic efect il au daca sunt preparati sau sunt administrati in stare proaspata.
- folositi in doze mici, au efecte remarcabile.
- In concluzie: cel mai indicat ar fi sa-i administram imediat dupa culegere, ceea ce este imposibil in conditii obisnuite, sau sa-i preparam cat mai repede in miere, dupa reteta de mai jos:
- Extractul de muguri in miere Se aseamana intrucatva cu un sirop: 4-5 linguri de muguri proaspeti, zdrobiti in prealabil pe o planseta de lemn, se pun cu 100 ml de miere lichida, apoi se amesteca foarte bine (cu ajutorul unei linguri de lemn). Se pune apoi acest amestec intr-un borcan care se inchide ermetic si se lasa la macerat trei-patru saptamani (pot fi si cateva luni), dupa care se filtreaza. Este bine ca mugurii sa fie zdrobiti si pusi in miere imediat dupa culegere. Se administreaza o lingurita din acest preparat de trei ori pe zi.
Maceratele glicerinate Ca alternativa la extractul de muguri in miere, puteti folosi maceratele glicerinate, preparate de laboratoarele "Plantextrakt" - Cluj, care se gasesc in farmaciile naturiste si in unele farmacii homeopate din tara. De la farmacie, veti solicita preparatele din muguri dupa denumirea stiintifica (scrisa de noi in paranteza si cu caractere inclinate); cereti farmacistului si precizari suplimentare despre modul de administrare.
- Tincturile Se obtin din muguri uscati, care se macina fin cu rasnita de cafea si apoi se combina intr-un borcan cu alcool alimentar concentrat (70-98?). Ca volum trebuie sa fie de doua ori mai mult alcool decat pulbere de muguri, adica la un pahar plin de pulbere de muguri vom adauga doua pahare de alcool. Vasul in care s-au pus mugurii si alcoolul se inchide ermetic si se lasa la macerat timp de zece zile, dupa care se filtreaza si se trage in sticlute mici. Intern, se ia o lingurita de tinctura de 100 ml de patru ori pe zi. Extern, se aplica intotdeauna nediluata.
- Pulberea Mugurii uscati se macina fin cu rasnita electrica de cafea. Se ia o jumatate de lingurita de pulbere pe stomacul gol, se tine sub limba 15 minute, apoi se inghite cu putina apa. Se iau trei doze pe zi. Un tratament dureaza minimum o luna; in bolile cronice - minimum sase luni.
Mugurii si virtutile lor
Aninul negru (Alnus glutinosa) - mugurii sai sunt un extraordinar protector al vaselor cerebrale. Un tratament de cateva luni cu acesti muguri in miere sau ca macerat glicerinat imbunatateste memoria si circulatia cerebrala, vindeca sechelele hemoragiilor cerebrale, este un ajutor extraordinar in cazurile de senilitate si ramolisment. Mugurii aninului alb (Alnus incana) sunt un leac foarte bun contra fibromului uterin.
Bradul (Abies alba) - micile varfuri de un verde deschis care apar primavara, preparate in stare proaspata, vindeca lipsa de calciu (mai ales la tineri si copii), ajuta la consolidarea fracturilor, reduce cariile dentare si previne rinitele si faringitele la copii.
Castanul (Aesculus hipocastanum) - mugurii de castan salbatic (nu comestibil) sunt un leac de nadejde pentru bolile vaselor sangvine. Ca este vorba de varice, hemoroizi, tromboflebita sau doar de o fragilitate capilara, o cura de macar o luna si jumatate cu sirop de muguri sau cu macerat glicerinat aduce o ameliorare considerabila, daca nu chiar vindecarea. Mugurii fratelui sau vitreg, castanul comestibil (Castanea sativa), au si ei un efect destul de puternic in bolile venelor, fiind cu precadere indicati femeilor care au asemenea probleme in urma utilizarii contraceptivelor.
Dudul (Morus nigra) - mugurii sai sunt considerati un adevarat cortizon natural, fiind un ajutor pretios in diabet, chiar si in cel insulinodependent. Vom folosi numai macerate glicero-alcoolice (cele cu miere sunt contraindicate din start), iar pentru o eficienta mai mare vom face in paralel un tratament cu muguri de nuc.
Fagul (Fagus sylvatica) - poate parea greu de crezut, dar cel mai des intalnit arbore din tara noastra produce si el primavara medicamente. Mugurii de fag scad concentratia de colesterol din sange, cresc diureza si favorizeaza eliminarea ureei, dizolva pietrele din vezica urinara si rinichi (mai ales uratii).
Gorunul (Quercus petraea) - la fel ca si fratele sau stejarul (Quercus pedunculata) este inamicul declarat al asteniei de primavara si al oricarui fel de astenie, musculara sau psihica. Mugurii si tinerele sale mladite mai sunt foarte eficiente in tratarea intoxicatiilor datorate unor factori interni sau externi, in combaterea alergiei si a constipatiei. Rezultate bune s-au obtinut si in tratamentul paradontozei, enurezisului si al impotentei.
Macesul (Rosa canina) - ne vindeca migrenele si ne fereste de problemele respiratorii datorate alergiilor.
Nucul (Juglans regia) - pe langa faptul ca amelioreaza diabetul, mugurii sai vindeca o multime de boli de piele, de la eczeme pana la psoriazis, favorizand chiar si cicatrizarea insuportabilelor ulcere varicoase.
Smochinul (Ficus carica) - mugurii sai sunt pe cat de rari (la noi se gasesc smochini numai in zona litoralului), pe atat de valorosi. Cele mai spectaculoase rezultate au fost obtinute in tratamentul gastritei hiperacide si al ulcerului, dar este un ajutor de nadejde si in colita, dispepsii si alte tulburari digestive care apar pe fond de stres.
Zmeurul (Rubus idaeus) - probabil ca in flora noastra nu exista leac mai bun ca mugurii de zmeur contra chistului ovarian si a fibromului. Ei au proprietatea de a regla, intr-un mod exceptional, activitatea endocrina si de aceea sunt un medicament miraculos si in acnee, dureri menstruale, ciclu menstrual neregulat (inclusiv in urma administrarii contraceptivelor), tulburarilor de menopauza.
Dictionarul mugurilor primaverii este mult mai mare si nu putem include aici toate leacurile sale fermecate. Ar mai fi de spus despre mugurii de coacaz negru - care sunt un elixir in alergii si boli autoimune, despre mugurii de tei - care ne feresc de stres si amelioreaza hipertiroidia si despre multe, multe alte leacuri din padurile noastre. Dar aceasta o vom face intr-unul din numerele noastre viitoare.

Un ajutor de exceptie in bolile cardiovasculare
PRODUSELE STUPULUI
Dr. Stefan StAngaciu
“Putine medicamente de origine chimica pot rivaliza cu <>“
Pentru multi dintre dvs., d-l dr. Stefan Stangaciu nu mai are nevoie de prezentare. Cartea sa de vizita este impresionanta: medic de medicina generala din 1985, cu competenta in acupunctura, expert in fitoterapie si apiterapie. Cunostintele si experienta lui in domeniul apiterapiei sunt recunoscute pe plan international, din 1999 fiind presedinte al Societatii Germane de Apiterapie. Cu toate ca tratamentele sale acopera o arie mare de boli, interviul de fata se rezuma la un singur capitol: bolile cardiovasculare, care conduc detasat in sumbrul top al mortalitatii.
- D-le doctor, si bietii romani sunt secerati de afectiunile cardiovasculare. Care sunt factorii declansatori?
- - Omul face inca foarte multe greseli, care ii afecteaza direct sau indirect inima si vasele sanguine. Iata cateva dintre acestea: - alimentatia necorespunzatoare (consumul exagerat de grasimi si proteine de origine animala, sare, dulciuri pe baza de zahar, conservanti si coloranti chimici, alcool - in detrimentul fructelor, legumelor, cerealelor, pestelui, iaurtului, recomandate in bolile cardiovasculare); - poluarea aerului; - calitatea apei potabile (care nu mai intruneste conditiile de puritate necesare consumului uman); - stresul (din pacate, nu numai saracia este un factor de stres, ci de multe ori ambitia nesabuita de a castiga cu orice pret, de a avea cat mai multi bani, functii sau putere; nervozitatea, grijile excesive si mai ales frica sunt cei mai mari dusmani ai inimii, care duc la imbolnavire prematura); - lipsa unui somn indestulator (care poate contracara stresul zilnic); - lipsa iubirii sau a prieteniei celor din jur; - lipsa miscarii, excesul de sedentarism, lenea; - mostenirea genetica slaba; - afectiuni ale organelor interne (de exemplu o vezicula biliara puturoasa, rinichi lenesi, un intestin gros care nu elimina la timp toxinele acumulate in tubul digestiv, plamani care functioneaza cu “jumatate de norma” etc.).
- - Produsele stupului, ca remedii in bolile cardiovasculare, sunt putin cunoscute. Ce argumente le sustin eficacitatea?
- - Insisi apicultorii! Un studiu statistic a aratat ca apicultorii au o inima foarte sanatoasa, care le permite sa traiasca in medie cu opt ani mai mult decat restul oamenilor. Cum se explica longevitatea si puterea de munca extraordinara a apicultorilor? Iata numai cateva exemple: - consumul frecvent de produse apicole, in special de miere, polen si laptisor de matca; - folosirea repetata a propolisului pentru a inlatura nu numai racelile, durerile de stomac ori ranile, ci si pentru a intari sistemul imunitar si a ajuta la formarea unor artere, vene si capilare flexibile, dar si rezistente in acelasi timp; - intepaturile de albine - considerate de majoritatea apicultorilor nu un risc profesional, ci o binefacere pentru propria sanatate. Concluzia: stupul ofera suficiente remedii cu care putem ajuta inima si vasele sanguine sa functioneze armonios pana la adanci batraneti.
- - Cum explicati mecanismul de actiune al produselor apicole in bolile cardiovasculare ?
- - Scoala romaneasca de apiterapie (reprezentata cu cinste pe plan international de fostii si actualii medici si cercetatori de la Centrul de Apiterapie si de Institutul de Cercetare-Dezvoltare in Apicultura din Bucuresti), precum si numerosi cercetatori din intreaga lume au demonstrat ca produsele apicole contin substante nutritive extrem de utile functionarii directe a inimii si vaselor sanguine, precum si substante cu efect tamaduitor imediat. - Mierea ofera din abundenta glucoza, fructoza, acizi organici, apa biologica, minerale; toate acestea pot trece direct in circulatia sanguina, fara a mai “fura” energie de la organele digestive. Pentru un bolnav care tocmai a suferit un infarct de miocard ori a paralizat datorita unui accident vascular cerebral, mierea aduce o binefacere extraordinara. - Polenul contine toata gama aminoacizilor esentiali, acele “caramizi” din care se construiesc proteinele, tesuturile, organele interne. Polenul mai are o functie extraordinar de importanta pentru cardiaci: ajuta la acumularea vitaminei C in organele interne. Dr. Rath din Germania sustine ca principala cauza declansatoare a bolilor cardiovasculare o constituie insuficienta vitaminei C si nu excesul de grasimi, colesterol sau infectiile microbiene localizate pe interiorul peretilor vasculari. Vitamina C, alaturi de bioflavonoide (pigmentii vegetali) protejeaza peretii interiori ai inimii si vaselor sanguine de “coroziunea” creata de diverse substante nocive, cum ar fi binecunoscutii radicali liberi. - Propolisul, prin concentratia foarte mare in balsamuri, rasini, minerale si pigmenti vegetali (bioflavonoide), este cel mai bun protector contra “ruginii” interne, contra periculosilor radicali liberi. Propolisul este in acelasi timp un minunat produs apicol care poate relaxa vasele sanguine, ajutand la mentinerea unei circulatii mai usoare a sangelui si la normalizarea concentratiei grasimilor din sange. Propolisul actioneaza in acelasi timp ca un foarte eficient antibiotic si antiviral natural, precum si ca imunomodulator, putand reduce sau elimina astfel riscul dat de infectiile cu diverse microorganisme care pot ataca un perete vascular slabit. - Laptisorul de matca, prin substantele lui usor asimilabile, actioneaza ca energizant si regenerator al celulelor cardiace. Laptisorul de matca este in acelasi timp un excelent stimulator al productiei de globule rosii, globule albe si trombocite, precum si un foarte puternic antiviral natural, care ajuta la crearea si mentinerea unui sange curat. - Veninul de albine este un extraordinar stimulator al sistemului nervos, endocrin si imunitar, un complex de substante care, in doza bine aleasa, poate ajuta la fluidifierea sangelui si la deschiderea vaselor coronariene. Veninul de albine este cel mai puternic “incalzitor” de origine apicola. Oricine stie ca, dupa o intepatura de albina, locul devine rosu, zona se incalzeste, sangele circula mai usor si mai repede.
- - In ce afectiuni cardiovasculare este utila apiterapia ?
- - In primul rand, in prevenirea acestor afectiuni extrem de periculoase, indiferent de localizarea lor: inima, artere, capilare, vene. A preveni boala ori raul, ca oriunde in medicina ori in viata de zi cu zi, este mult mai usor decat a trata ori a corecta.
- In cazurile acute (de exemplu infarctul de miocard, accidentul vascular cerebral sau tromboflebita acuta), produsele apicole se pot folosi doar ca adjuvante, alaturi de medicatia de urgenta stabilita de medicul cardiolog ori de terapia aleasa de chirurgul specializat in boli cardiovasculare. In asemenea cazuri grave, numai cu acordul medicului curant si sub supravegherea directa a acestuia, se pot folosi produse apicole sub forma de extracte, care se absorb foarte usor si ajung rapid la zona bolnava. Dintre aceste extracte pot enumera: - tinctura de propolis (in doza de 1-2 picaturi pe kilogram/corp zilnic); - extract de polen (Revipol - 6-10 tablete/zi); - laptisor de matca in forma buvabila (6-10 fiole/zi). Daca pacientul nu este diabetic (mai ales insulinodependent), se recomanda ca extractele de mai sus sa se amestece cu miere. Doza zilnica de miere poate fi, la alegerea medicului, intre 20-100 g, in functie de gravitatea bolii si de caracteristicile specifice fiecarui caz in parte. Important este ca mierea sa fie proaspata, nefiltrata, neincalzita si neexpusa la lumina soarelui. Cea mai buna miere este cea obtinuta prin stoarcerea fagurilor de miere intr-un tifon curat. Daca pacientul a iesit din criza si poate sa inghita sau sa bea lichide in mod constient, se recomanda mestecarea fagurilor de miere. In sezonul rece, cea mai buna miere este cea de salcam, datorita continutului ei bogat in fructoza. Pentru o absorbtie mai rapida in circuitul sanguin, este foarte important ca pacientul sa tina produsele cat mai mult timp sub limba, inainte de a inghiti.
- In cazurile cronice (cum ar fi arterita, hipertensiunea arteriala esentiala, ateroscleroza, varicele, aritmiile cardiace) sau la pacientii care au trecut deja de cateva luni bune prin spaima unui infarct de miocard ori a unui accident vascular, lucrurile sunt in principiu mult mai usoare. La acesti pacienti, tratamentul apiterapic se poate adapta fiecarui caz in parte. La inceput, este bine sa se mearga pe formule de tratament mixte - clasic medicamentos ori chirurgical cu tratament apifitoterapic, acupunctura, ayurveda ori homeopatie. Ulterior, pe masura ce evolutia pacientului devine din ce in ce mai favorabila, se poate renunta treptat (desigur, cu acordul medicului) la medicatia de sinteza. Oricum, cuvantul medicului cardiolog trebuie sa fie lege!
- - Care sunt dozele si metodele de aplicare recomandate?
- - Produsele apicole se administreaza oral (se inghit), dupa ce se tin 3-5 minute sub limba. - Laptisor de matca - 100-200 mg zilnic (1-2 drajeuri sau 1-2 fiole). - Polen granule - 20-30 g zilnic in prima saptamana, dupa mese si numai dupa ce a fost bine diluat cu lichide (apa, suc de morcovi, suc de sfecla rosie) ori in iaurt. Dupa ce tubul digestiv s-a obisnuit cu polenul, se poate administra cu 15 minute inainte de mese. - Miere de salcam, de tei, poliflora sau de padure (de exemplu mierea de padure sau de mana, mai inchisa la culoare, contine mai multe minerale si este mai utila decat mierea de salcam in cazul pacientilor demineralizati datorita functionarii deficitare a rinichilor; mierea de tei este mai buna pentru pacientii foarte nervosi, iritabili ori anxiosi). Doza medie de miere recomandata este de 20-40 g zilnic (3-5 lingurite). - Propolis in forma bruta, direct de la apicultor, ideal proaspat colectat din stup (cu miros si gust puternice) - 3-5 g zilnic (se mesteca minimum 20-30 de minute inainte de inghitire!). Cei care au lucrari dentare recente mai bine sa evite propolisul brut, pentru ca acesta este foarte lipicios. Daca situatia o impune totusi, propolisul brut se poate suge pe limba, cu atentie, iar daca se lipeste de gingie ori de dantura, se poate topi mestecand 1-2 nuci, alune ori migdale, care creeaza aproape instantaneu un extract vegetal gras fluid. - Tinctura de propolis se foloseste in doza zilnica de circa 1 picatura pe kilogram de greutate corporala (o persoana care are, de exemplu, 72 de kilograme va lua cate 18 picaturi de propolis, de 4 ori pe zi). Este bine ca tinctura sa se ia pe o lingurita de miere, pe o bucatica de paine sau cu apa. Inainte de inghitire, se tine cat mai mult timp in gura, eventual facand o usoara gargara.
- Tratamentul extern cu produse apicole trebuie neaparat asociat celui intern, pentru a creste si mai mult sansele de vindecare. Foarte eficient este unguentul cu venin de albine “Apireven”, care poate fi folosit pentru masaj si presopunctura aproape in toate tipurile de boli cardiovasculare. Ideal este sa cereti sfatul unui medic specializat in acupunctura, inainte de a incepe folosirea acestui produs extraordinar, cel mai bun din lume la ora actuala. Tot la nivelul punctelor de acupunctura, dar si in aplicare locala, se poate folosi unguentul de propolis. Acesta este util in toate complicatiile bolilor cardiovasculare care duc la leziuni superficiale ale pielii (ulcerul varicos incipient si arterita obliteranta). In cazul unor leziuni mai profunde (ulcerul varicos ori arteritele obliterante avansate), se poate folosi direct mierea de albine, ideal proaspata, poliflora sau de salcam. In cazul unei suprainfectari a ranii, se poate adauga in mierea proaspata pana la 2-5 g tinctura de propolis si 5-10 picaturi de ulei de cimbru la 100 g de miere. Ungerile se fac de doua ori pe zi, sub strict control medical. Vindecarea apare in cele mai multe cazuri in maximum doua luni de tratament (in special la acei pacienti care sunt tratati integral si la care cauzele bolii au fost in mare masura neutralizate sau chiar eliminate).
- In sinteza, se poate spune ca, datorita proprietatilor benefice enumerate anterior, produsele apicole pot fi un ajutor extraordinar pentru aproape toti bolnavii cardiovasculari. Exista putine medicamente de origine chimica ce pot rivaliza cu “farmacia albinelor”. Produsele apicole nu sunt totusi un panaceu. Numai medicul poate decide, in special in cazurile grave, acute, cea mai buna conduita terapeutica ce trebuie urmata. In astfel de cazuri, apiterapia este doar o “sora mai mica” a metodelor clasice, medicale ori chirurgicale.
FLORENTIN POPA
D-l dr. STEFAN ST-NGACIU poate fi contactat la Centrul Medical de Diagnostic si Tratament
“ALY CRYS MED” (str. Rosia Montana nr. 6, bl. O.7, sc. B, ap. 6, sector 6, Bucuresti, tel. 01/430.33.65) sau prin e-mail: apither@gmb.ro

- Ouale de prepelita nu contin colesterol. Preferati-le oualor de gaina. Sunt mult mai gustoase si sanatoase. -

Bolile mileniului trei
COLAGENOZELE
Ataca in grup, ca niste animale de prada, fara ca cineva sa le puna latul de gat. Despre lupta cu una dintre cele mai perfide maladii a timpului nostru, vorbesc un medic si un terapeut naturist Un temerar in lupta cu lupusul:
MARIN GIUREA
"Cu ajutorul naturii, lupusul poate fi vindecat!"
Poate fi vindecat lupusul pe alte cai decat cele clasice? Iata o intrebare la care pana azi nu s-a gasit inca raspuns. Totusi, d-l Marin Giurea din Piatra Olt - in ciuda celor sase luni pe care le mai avea de trait (dupa opinia medicilor) - a reusit sa se vindece de lupus eritematos diseminat printr-un tratament naturist descoperit pas cu pas, de el insusi. Inginer agronom de profesie, asistent medical in prezent, a izbutit - spune el - sa descopere cauza aparitiei bolii si traseul ce trebuie urmat pentru vindecarea ei.
Dupa 16 ani de cercetari si experiente, d-l Marin Giurea doreste ca tratamentul sa ajunga la indemana celor care au nevoie de el: bolnavii de lupus. Dar sa-i auzim povestea...
"Eu insumi am cunoscut suferintele provocate de lupusul eritematos. Boala a aparut in 1983, la inceput manifestandu-se prin eruptii cutanate pe spate, piept si fata. Diagnosticul a fost lupus eritematos diseminat, doctorii spunandu-mi ca practic nu exista tratament pentru aceasta boala. Totodata, am aflat cu stupoare ca redeclansarea bolii imi reducea sansele de supravietuire la circa 6 luni. Dupa 7 ani de boala, ajunsesem sa iau cate 15 tablete de Clorochin pe zi, tratament foarte toxic si periculos, deoarece poate genera desprindere de retina, hepatita toxica, blocaj renal etc. Ma rugam la Dumnezeu sa traiesc macar sa-mi vad copiii mai mari. Cuvantul <> devenise destul de abstract pentru mine. Neconcepand sa mor intr-un mod stupid, m-am apucat serios sa studiez mecanismele aparitiei bolii si am recurs la plante ca ultima modalitate de salvare. Aveam posibilitatea sa fac tot felul de experiente in acest domeniu. Cunosteam din facultate plantele medicinale si aromatice; facusem multa biochimie, genetica, fitopatologie etc., ceea ce m-a ajutat enorm in munca de cercetare. Am inceput cu retete simple, apoi am elaborat retete din ce in ce mai complexe, in care includeam noi substante active extrase din plante, al caror rol terapeutic il observam asupra propriului meu organism. Practic, dupa zece luni de la ultima mea vizita la medic, reusisem sa stopez boala. Aceasta a fost marea provocare ce m-a determinat sa continuu studiul lupusului, care si in prezent are aceeasi definitie: <>."
- Dvs. sunteti de acord cu aceasta definitie?
- Categoric nu! Dupa 16 ani de cautari, pot explica mecanismul aparitiei si evolutiei bolii. Cat despre tratament, pot afirma azi ca lupusul poate fi vindecat cu ajutorul naturii. Aici tin sa multumesc tuturor bolnavilor care mi-au scris (cateva mii) si cu care am colaborat, avand astfel posibilitatea de a-mi forma o imagine mai clara asupra acestei boli.
- Dupa parerea dvs., care sunt cauzele aparitiei lupusului?
- Pe scurt si intr-un mod cat mai simplu de inteles, pot spune ca boala apare in anumite momente ale vietii cand, datorita unor emotii puternice (soc, frica etc.), sistemul nervos nu mai poate controla sistemul endocrin.
- In cazul lupusului, in ce consta tratamentul?
- Trebuie urmata o cura cu ceaiuri medicinale, miere, propolis, polen, tincturi si sucuri din plante, fiind necesara respectarea unui anumit regim dietetic. In functie de tipul de boala si de organele afectate, am elaborat mai multe amestecuri de plante:
Formula A1 este conceputa pentru eliminarea toxinelor si refacerea parenchimului renal in nefritele lupice. Cura cu plante va dura pana ce rinichii si glandele suprarenale vor fi detoxifiate si refacute, lucru usor de dedus din rezultatele analizelor de laborator.
Formula A2 se foloseste pentru eliminarea toxinelor si refacerea parenchimului hepatic in hepatitele lupice.
Formula A3 are proprietatea de vitaminizare, mineralizare si detoxifiere a intregului organism.
Aceste cure au rol si in protejarea sistemului vascular, sterilizarea tubului digestiv si urinar, corectarea nivelului hemoglobinei, calmarea durerilor. Tincturile le folosesc pentru tratarea eruptiilor cutanate. Ele au rol de dilatare a porilor pielii (pentru o mai buna eliminare a toxinelor), de calmare a durerilor si de cicatrizare a tesutului afectat (fara a lasa cicatrice). Tin sa subliniez ca aceasta cura nu are contraindicatii si nu creeaza dependenta.
- Cat dureaza un tratament?
- Durata vindecarii este diferita, in functie de sex, varsta, forma de boala, vechimea bolii, alte afectiuni ale organismului. Boala se vindeca mai repede la persoanele de sex feminin si la tineri. Cu cat metabolismul este mai intens, cu atat vindecarea este mai rapida. Adultii se vindeca mai incet. La batrani este mai problematic, deoarece in cursul curei se vor elimina si alte toxine din organism, indeosebi cele ce produc durerile reumatice. Eliminarea acestor toxine creeaza uneori dureri foarte greu de suportat. Vindecarea este mai rapida si mai usoara in lupusurile cu manifestari cutanate.
- In ce consta regimul dietetic?
- Dieta se refera la eliminarea din consum in perioada curei a urmatoarelor produse: alcool, zahar, otet, bauturi acide, condimente, afumaturi, carne conservata in grasime, grasimi, citrice, sare de lamaie, sucuri sau dulciuri pregatite cu zahar.
- V-au preocupat si celelalte boli de colagen. In care dintre ele ati avut cele mai bune rezultate?
- Fiind preocupat in special de boala de care am suferit, cele mai bune rezultate le-am avut in tratarea lupusului. Acum doi ani, cu sprijinul revistei "Formula AS", am publicat un material despre lupus, fiind ulterior solicitat de bolnavii din tara. Aceia care au avut rabdarea sa urmeze tratamentul (cu toate ca formulelor prescrise atunci le-am adus ulterior imbunatatiri substantiale) s-au vindecat complet. Am studiat in paralel si psoriazisul, iar in prezent am rezultate notabile in aceasta boala. Tin sa precizez ca nu fac medicina, nu consult si nu prescriu tratamente medicamentoase.
- Unde puteti fi contactat de persoanele interesate?
- Bolnavii ma pot vizita acasa in fiecare zi, dupa ora 16, sau imi pot scrie la adresa: str. Aleea Nucului nr. 18, Piatra Olt, jud. Olt, cod 0559. Scrisoarea trebuie sa contina si un plic timbrat pe care si-au trecut propria adresa, pentru a le putea raspunde. Pot fi contactat si telefonic la tel. 094/65.80.48.
FLORENTIN POPA
Opinia medicului
Dr. Cristian Boerescuspecializat in recuperarea bolilor cronice la Clinica "Albert Schwaitzer" (Germania)
Subiectul adus in discutie de revista "Formula AS" se adreseaza unei patologii medicale foarte vaste de care se ocupa mai multe specialitati medicale: medicina interna, reumatologia, imunologia, ortopedia si dermatologia. In esenta, colagenozele reprezinta denumirea generica a unui grup de boli (poliartrita reumatoida, sclerodermie, lupus eritematos sistemic, polimiozita, dermatomiozita) care au mai multe aspecte comune: nu au o cauza cunoscuta; afecteaza prin fenomene inflamatorii necontrolate multiple organe si sisteme (de aceea, ele se mai numesc si boli sistemice); sunt asociate cu febra si stare generala de rau, anemie, VSH crescut; prezinta anomalii imunologice si tind sa aiba o evolutie cronica.
Lupusul eritematos sistemic este prototipul acestui grup de boli grave, care evolueaza nefast si imprevizibil, cu perioade de exacerbare si remisiune. Colagenozele sunt diagnosticate in clinici de specialitate printr-o serie de analize de laborator si teste imunologice. Nu exista un tratament medicamentos care sa opreasca evolutia bolii; de aceea, pacientii sunt tratati simptomatic. In trecut, mortalitatea intre bolnavii de lupus era de 50%, dar astazi - datorita introducerii medicamentelor imunosupresoare si a Cortizonului - rata de supravietuire este de 90% la un an si 70% la 8 ani. De aceea, indiferent de tipul de tratament naturist pe care-l urmeaza pacientul, aceste medicamente nu pot fi oprite decat de medicul specialist care le-a recomandat si doar pe baza remisiunii fenomenelor patologice. O serie de argumente pledeaza insa pentru asocierea in tratamentul acestor bolnavi a remediilor naturale:
Dietoterapia joaca un rol important in tratamentul bolilor sistemice. Spre exemplu in Spania, in 1981, s-a comercializat ulei industrial in locul celui comestibil si aproximativ 20.000 de persoane au prezentat modificari cutanate similare celor din sclerodermie. Hidrocarburile aromate si gudroanele care se formeaza cand prajim in ulei diverse alimente, margarina, nitritii folositi la conservarea mezelurilor sunt "vinovate" de declansarea si agravarea bolii. Iata de ce dr. Andre Denjeau, in cartea "Les 5 piles de la sante" ("Cei 5 stalpi ai sanatatii), subliniaza importanta unei diete biologice adecvate care poate modula raspunsul imunologic exacerbat in colagenoze.
Fulgi de ovaz (100 g/zi) in salate sau sucuri de fructe, iaurt degresat sau compot - au efect antiinflamator.
Terci de grau (porridge englezesc) obtinut prin fierbere din grau macinat integral - in timp, ajuta la diminuarea durerilor.
Mere (1,5 kg/zi) sub forma de suc sau consumate ca atare.
Fructe de padure: coacaze negre si afine inmuiate in apa (echivalentul a doua cani pe zi, in mai multe reprize) - ajuta la cicatrizarea tesuturilor afectate.
Seminte de floarea-soarelui (100-200 g/zi) neprajite si decojite - pentru efectul emolient si regenerator.
Polen proaspat (3-6 lingurite pe zi, inainte de masa) - pentru aportul de aminoacizi esentiali, enzime si factori de crestere.
Bolnavul se va hrani cu legume, fructe si cereale, ciuperci in loc de carne si miere in loc de zahar, urmarind sa nu scada in greutate, daca nu este supraponderal.
Febra se trateaza cu ghintura - 0,25 g, de 1-3 ori pe zi.
Durerea se trateaza cu infuzie din flori albe de nufar (o cana dimineata) si infuzie din flori de tei (o cana seara).
Recomandam, de asemenea, macerat la rece (24 de ore) din busuioc, coada-calului, trei frati patati si ghimpe (macinate) - 20 g de amestec la un litru de apa care se bea a doua zi intre mese si pulbere de plante din menta, roinita, odolean, paducel, galbenele administrata oral de trei ori pe zi, cate o lingurita inainte de mese, pentru tratamentul de fond al bolii.
Local, se pot pune comprese pe articulatiile dureroase fie cu macerat la rece din tataneasa (30 g la 300 ml apa) in perioadele active ale bolii, fie cu macerat la rece din boia de ardei iute (10 g la 200 ml de apa) in perioadele de acalmie, cand articulatiile nu sunt umflate si rosii, in sedinte de 5-15 minute, apoi se face masaj cu unguent de galbenele.
Foarte pe scurt: este important sa se foloseasca creme-ecran impotriva razelor ultraviolete si recomandam periodic bai generale de plante (cu paie de ovaz, coada-racului, rozmarin si coada-soricelului), care se pun intr-un saculet in apa calda a cazii.
Dupa Oxford Clinical Medicine Handbook, trebuie sa se acorde un rol important psihoterapiei, stiut fiind faptul ca perioadele de acutizare apar adeseori dupa stari emotionale intense (necontrolate) sau dupa stres psihic intens. De asemenea, exercitiile fizice medicale moderate joaca un rol important in perioada de recuperare.
Un astfel de program de recuperare a fost studiat experimental in anul 1996, la Spitalul Clinic "N. Gh. Lupu", intr-un cadru semioficial, pe un numar de 18 bolnavi cu diverse tipuri de colagenoze, care urmau in paralel si tratamentul clasic cu Cortizon. Rezultatul a fost ca dupa doua-trei luni, cand pacientii reveneau pentru controlul periodic curent, ei au relatat - fara exceptie - ca s-au simtit mai bine, iar durerile au scazut simtitor in intensitate. Uimitor a fost sa constatam ulterior ca testele imunologice s-au imbunatatit, ceea ce le permitea bolnavilor reducerea dozei de intretinere cu Cortizon. Sigur ca tratamentul unor asemenea boli severe si capricioase necesita foarte multa rabdare. De aceea, dupa observatiile pe care le-am facut in timp, numai cei perseverenti au reusit cu adevarat.
"Stie cineva vreo metoda naturista pentru scaderea colesterolului?"
(Raspuns pentru LIVIU - Galati, F. AS nr. 403)
1. - Colesterolul scade cu 12% daca zilnic se consuma nuci. - Produsul dietetic UNOFIBRA, existent in magazinele Plafar si in farmacii, reduce colesterolul si este ieftin. - Dar cel mai bun remediu naturist este ceaiul de ventrilica, comercializat de SC "Viola Tricolor Prodcom" SRL, produs in localitatea Catalina, com. Panticeu, jud. Cluj, tel./fax 064/15.76.68. Se beau doua cani pe zi, infuzie preparata din o lingurita la cana. Nu in ultimul rand, consumati f.f. multa salata verde, dar de la tarani, netratata cu ingrasaminte chimice. Daca nu va place salata, preparati-va o tinctura din ea: in 1/2 litru alcool rafinat de cereale (50?) se pun 300-400 g frunze foarte verzi si mijlocii ca marime (nu capatani ingrasate artificial). Se lasa sapte zile la macerat, scuturandu-se din cand in cand. Se filtreaza si se iau cate 30 de picaturi, de trei ori pe zi, diluate cu ceai de ventrilica sau patlagina. Succes.
DOINA ENACHESCU - b-dul 1 Decembrie 1918 nr. 49, ap. 6, Targu-Mures
2. Cumparati lamai de marimea unui ou maricel. In fiecare zi taiati una in jumatate. O parte o stoarceti intr-un pahar, cealalta o taiati marunt si o puneti la fiert in 1/4 apa + o lingurita de zahar. Se lasa sa fiarba la foc mic pana cand coaja se inmoaie, dupa care se ia, se scurge bine si se amesteca cu sucul pus in pahar. Continutul se imparte in jumatate. O parte se ia dimineata, cu o jumatate de ora inainte de masa, cealalta se ia cu o jumatate de ora inainte de masa de pranz. Urmati reteta doua-trei luni, apoi mergeti la control.
SIMA MARIA - str. Mal, nr. 126, sat Plopeni, jud. Prahova

Sfaturi intelepte pentru sezonul calduros
Atentie la BOLILE CARDIOVASCULARE!
D-l Octavian Popescu este o adevarata enciclopedie a tratamentelor naturiste. Chiar daca nu-si face din asta o activitate permanenta, rezultatele sale il recomanda de la sine ca un terapeut “cu greutate”. Despre dansul am mai scris in revista noastra. De atunci, ecouri ale unor vindecari spectaculoase ne-au sosit cu regularitate prin scrisori. Avandu-l ca mentor pe socrul sau, dr. Mihai Iosif (un eminent fitoterapeut din Buftea, alaturi de care a buchisit tainele plantelor timp de 25 de ani), d-l Octavian Popescu nu a renuntat nici astazi, la 65 de ani, sa caute noi formule de tratament pentru bolile atat de chinuitoare ale lumii. Si fiindca vara ne-a infierbantat prea devreme, toropindu-ne pe picioare, dansul s-a grabit sa vina
in ajutorul bolnavilor cardio-vasculari cu cateva sfaturi extrem de utile. - D-le Octavian Popescu, cat de ingrijorati trebuie sa fie bolnavii cardiovasculari de caldura verii? - Temperaturile inalte ne afecteaza pe toti, dar pot ucide un bolnav cardiac. Recomandarile medicilor sunt foarte utile in acest sens: bolnavii trebuie sa iasa din casa ori dimineata devreme, ori seara, cand se mai racoreste putin. In timpul zilei, ei vor purta obligatoriu palarie de soare sau umbrela si se vor deplasa cu predilectie prin locuri umbroase. Pentru acesti bolnavi, baia de soare este strict interzisa, existand riscul infarctului miocardic sau al accidentelor vasculare cerebrale. - In cazul lor, ce tratamente recomandati? - Trebuie facuta o distinctie clara intre boli si as dori sa explic acest lucru. CARDIOPATIA ISCHEMICA este ischemia (lipsa de sange) coronariana datorata aterosclerozei sau altor factori (stres, alergie, infectii virale, stenoze etc.). Ca simptome, se evidentiaza durerile precordiale (crizele de angor), dispneea, palpitatiile, infarctul (necroza miocardica). In categoria cardiopatiilor intalnim: - Angina de piept, care are ca simptome durerile retrosternale de intensitate mare, crispante, iradiate in gat, mandibula si in spate (gheara anginoasa). Durerile apar dupa efort, expunere la frig, mese copioase, atmosfera poluata, iar in cazuri avansate - in repaus sau noaptea, in timpul somnului. Durerea cedeaza dupa un sfert de ora la administrarea de Nitroglicerina sau la repaus, reaparand la efort prin blocarea respiratiei, sughit, varsaturi etc. - Sindromul intermediar este preludiul infarctului miocardic. Durerea poate sa apara in repaus, depasind ca intensitate si durata pe cea din angina pectorala. Este important de retinut faptul ca durerea nu cedeaza la Nitroglicerina. Bolnavul se va imobiliza la pat pana la sosirea medicului! - Infarctul miocardic apare dupa astuparea brusca a unei ramuri a arterelor coronare aterosclerotice. Simptome: in perioada de debut apare de regula scaderea tensiunii, febra, puls accelerat, uneori neregulat (dispnee), tulburari gastrointestinale (greata, varsaturi, balonari). Debutul infarctului este semnalat de o durere foarte intensa, ce persista timp de cateva ore sau chiar o zi, care nu cedeaza la calmante si Nitroglicerina, fiind insotita de stari de voma, diaree si tulburari neurovegetative. Bolnavul se va imobiliza la pat cat va persista durerea si se va apela de urgenta la medic. TRATAMENT PE BAZA DE PLANTE MEDICINALE: Roinita (tinctura) - 10 picaturi de 3 ori/zi; Maces (tinctura) - 15 picaturi de 3 ori/zi; Rozmarin - infuzie din 2 g la 250 ml apa (400 ml/zi); Valeriana (tinctura) - 10 picaturi de 3 ori/zi; Menta - infuzie din 5 g la 250 ml apa (500 ml/zi); Talpa-gastii - infuzie din 5 g la 250 ml apa; Paducel - infuzie din 5 g la 250 ml apa (dimineata); Mesteacan - infuzie prelungita (2 ore) din 10 g la 250 ml apa (se consuma pe parcursul zilei).


DIETOTERAPIE
Se vor evita: grasimile animale, carnea de porc, dulciurile rafinate, cerealele rafinate.
Recomandari: primele zile (1-3 zile) se va tine dieta hidrica (1,5 l zilnic), compusa din sucuri de mere, morcov si spanac; decocturi de cereale (secara, ovaz, grau); limonade indulcite cu miere. Treptat, se introduc in alimentatie legumele pasate, fructele coapte, cerealele bine fierte si terciuite, laptele proaspat (circa 14-16 zile). Dupa 14-16 zile se trece treptat de la alimentele fierte la cele crude. Sucurile biologice (0,5-1 litru/zi) se mentin in alimentatie cel putin 42 de zile. Se interzice cu desavarsire consumul sarii in primele 14 zile. Alimente-remedii in afectiunile cardiovasculare: Fructe: afine, coacaze negre, fragi, lamai, pere, mure, struguri, piersici, caise. Legume: usturoi, ceapa, hrean, varza, spanac, tomate, linte, soia. Cereale: secara, orz, grau, mei, hrisca (fierte sau mai bine incoltite). HIPERTENSIUNEA ARTERIALA (H.T.A.) reprezinta cresterea exagerata a presiunii sangelui in patul arterial. Tensiuni normale: 140 mm Hg cu 80 mm Hg si 160 mm Hg cu 95 mm Hg pentru persoanele varstnice. H.T.A. se caracterizeaza printr-o hiperactivitate cardiovasculara, avand urmatoarele simptome: transpiratii abundente, palpitatii, tahicardii, puseuri tensionale ridicate, dureri de cap, ameteli, oboseala, iritabilitate, insomnii, vajaieli in urechi, intepaturi in dreptul inimii, tulburari de vedere, amorteli in maini. Pot aparea urmatoarele urmari: slabirea memoriei, tulburari de vorbire, surditate, senzatie de deget mort, dereglari ale digestiei, accidente vasculare cerebrale, hemoragii ale fundului de ochi. Cauze: bolile renale si cardiace, afectiunile endocrine (datorate in special tiroidei, suprarenalelor si hipofizei), afectiunile cerebrale. O data cu vindecarea bolii cauzatoare, se normalizeaza si tensiunea.
DIETOTERAPIE
Alimente interzise: zahar, dulciuri, paste fainoase, paine alba, prajituri, sare, carne, mezeluri, afumaturi, branzeturi (grase, sarate si fermentate), oua (maximum doua/saptamana). Remedii alimentare: usturoi, ceapa, praz, salata, urzica, hrean, leustean, sfecla rosie, cirese, coacaze, lamai, visine, struguri. De asemenea, se va tine cont de urmatoarele recomandari: lichidele se vor ingera fractionat, fara masticatie; se va renunta total la tutun si bauturi alcoolice; sarea se va reduce din alimentatie, in raport cu gradul bolii. Somn - minimum 8 ore noaptea si 1-2 ore dupa-amiaza. Multa miscare in aer liber. Se vor evita solicitarile nervoase (familia va crea bolnavului o ambianta placuta). TRATAMENT PE BAZA DE PLANTE MEDICINALE: Talpa-gastii (tinctura) - 20 picaturi de 3 ori/zi; Rozmarin (tinctura) - 30 picaturi de 3 ori/zi; Tei (tinctura) - 20 picaturi, seara; Coacaz negru (frunze) - infuzie din 5 g la 250 ml apa (se consuma cate o doza dimineata si una la pranz); Paducel (tinctura) - 20 picaturi de 3 ori/zi (3 saptamani pe luna); Traista-ciobanului - infuzie din 5 g la 250 ml apa, dimineata, sau decoct din 2 g la 250 ml apa, fiert 5 minute (cate 3 linguri/zi); Usturoi (tinctura) - 20 picaturi de 2 ori/zi (10 zile pe luna). - Revenind acum la terapia naturista in ansamblu, va rog sa ne spuneti care sunt afectiunile in care ati observat cele mai bune rezultate dupa tratamentele aplicate. - Practic, puterea naturii e nemarginita. Doar priceperea oamenilor de a-i intelege tainele este limitata. Am avut noroc de rezultate bune in mai toate tratamentele: boli ale aparatului cardiovascular (hipertensiune, afectiuni vasculare, afectiuni cardiace), boli ale aparatului digestiv (ulcer, gastrite, diskinezie biliara, candidoza, afte, constipatie, diaree, hepatite, hemoroizi), boli ale aparatului urinar (infectie urinara, cistita, litiaza renala, fibrom uterin), boli ale aparatului respirator (astm bronsic, emfizem pulmonar, bronsita), boli dermatologice (psoriazis, pitiriazis, arsuri, eczeme, ihtioza, acnee, rani, pecingine, panaritiu), boli de nutritie (diabet zaharat, obezitate, guta), boli reumatismale (artroza, spondiloza, artrita, lumbago, sciatica), boli ale sistemului nervos (nevroze, insomnii, migrene, Zona Zoster, convulsii), boli ale aparatului genital (dismenoree, leucoree, prostatite). De putin timp am descoperit noi combinatii de plante cu efect curativ pentru urmatoarele probleme: insuficienta cerebrala, cefalee, vertij, pierderi de memorie, oboseala intelectuala, hipoacuzie, anxietate, retinopatie degenerativa, sindromul ischemic al fundului de ochi. De asemenea, am pus la punct doua noi combinatii de plante pentru combaterea cancerului si am preparat cateva lotiuni si unguente care au dat rezultate incurajatoare in afectiunile dermatologice cronice cu o vechime mai mare de 10-15 ani.

D-l OCTAVIAN POPESCU poate fi contactat telefonic la tel. 044/11.26.38,
de luni pana miercuri, intre orele 8-14 si 16-20

Din nou, despre tratamentul cu oua de prepelita
Nu mai tin bine minte cand si unde am citit pentru intaia data despre tratamentul diferitelor boli cu ajutorul oualor de prepelita. Sa fi fost in "Formula AS"? Imi notasem atunci, in graba, doar ceea ce ma interesa (egoist, recunosc). Luat "de-ale vietii valuri", am neglijat staruinta de a cauta o sursa, dupa superficiale incercari. Apoi, in timpul uneia dintre tot mai sporadicele plimbari prin oras, am zarit in vitrina unui chiosc alimentar un cofraj in care erau expuse miraculoasele oua. Decis, am cumparat saizeci, am ajuns acasa si, incepand cu ziua urmatoare, mi-am propus sa incerc tratamentul. In primele zile a fost mai dificil, pana m-am obisnuit cu tipicul si cu absenta paharelului de palinca inainte de masa. Dupa cateva zile, efectul tratamentului a inceput sa se simta: eram mai linistit datorita - se vede treaba - reglarii tensiunii arteriale; somnul imi era mai putin agitat si fara intreruperile obisnuite; parca si respiratia "curgea" mai lejer. Am impartasit catorva vecini si prieteni bucuria descoperirii unui "panaceu". Unii dintre ei mi-au cerut amanunte (nu stiau cum arata o prepelita, unde traieste etc.), altii m-au luat in deradere. Dar... cand am dorit sa-i ajut pe cei dintai, n-am mai gasit oua. Patronul chioscului cu pricina renuntase la produsul respectiv pentru ca, zicea el, nu este rentabil, oamenii nu aveau incredere sau nu aveau bani pentru "tratamente costisitoare". Atunci m-am hotarat sa-i ajut, in primul rand "luminandu-i" si facilitandu-le obtinerea produselor la un pret convenabil. Sunt pensionar - mi-am zis - am casa, curte, un petec de gradina, ma va ajuta si baiatul meu, care este informat si - de bine, de rau - se pricepe la afaceri...
Si iata ce-am aflat: prepelita este, asa cum indeobste se stie, o pasare salbatica de mici dimensiuni, ceva mai dezvoltata decat porumbelul domestic. Ea poate fi intalnita in Asia, Europa, Africa, Australia si America de Nord. Este migratoare. Chinezii (ah, iar chinezii!, veti fi exclamand) au reusit s-o domesticeasca, in urma cu peste o mie de ani. De la acestia au importat-o japonezii, care au trecut la inmultirea si perfectionarea ei, astfel incat pana in zilele noastre s-a ajuns la o adevarata industrie de mare importanta economica. Daca prepelita europeana mai este inca migratoare, produce si cloceste, o data pe an, pana la 12 oua, cea japoneza produce anual peste 250 de oua, insa nu mai are aptitudini de zbor si nici nu cloceste.
Datorita carnii lor delicioase, aceste pasari de crescatorie au devenit din ce in ce mai cautate, mai cu seama in Europa occidentala si in America de Nord. Dar nu numai atat. Carnea si ouale de prepelita sunt recunoscute si pentru efectele benefice din punct de vedere medical, fapt pentru care sunt solicitate pe piata mondiala. In plus, necesita spatii reduse pentru crestere, iar cheltuielile necesare echipamentului, procurarii materialului de matca si de hrana sunt destul de mici.
Efectul tamaduitor al oualor de prepelita este dovedit, dupa zeci de ani de cercetari, de catre medici din diverse tari, printre care si din tara noastra. In urma cercetarilor si a experimentarilor in clinici si in sanatorii, s-a constatat ca, fata de oul de gaina, cel de prepelita contine de cinci ori mai mult fosfor, de sapte ori si jumatate mai mult fier, de sase ori mai multa vitamina B1 si de cincisprezece ori mai multa vitamina B2. De asemenea, contine intregul complex de vitamine A, B, D3, E, plus calciu, zinc, sulf si potasiu. Oul de prepelita revitalizeaza organismul uman de orice varsta, regleaza si imbunatateste activitatea aparatului circulator, a digestiei, amelioreaza respiratia si functia reproductiva, actioneaza pozitiv asupra creierului, asupra sistemului limfatic si al celui imunologic. Se folosesc benefic in perioada pre si postnatala, ca si dupa interventii chirurgicale si radioterapii. Formeaza neuronii din sistemul nervos central la copii si intarzie procesele degenerative de imbatranire.
Sunt recomandate doua tipuri de cura cu oua de prepelita:
1. CURA DE 120 DE OUA - pentru hipertensiune arteriala, ulcer, tulburari digestive, conjunctivite, urticarii, tuse convulsiva, catalizarea procesului de dezvoltare a copiilor, cu tot ceea ce implica acest proces.
2. CURA DE 240 DE OUA - pentru TBC, afectiuni hepatice, renale, diabet zaharat, alergii, astm bronsic, anemie, impotenta, guta, migrene, neurastenie, obezitate; dizolva depunerile de colesterol si impiedica formarea altora, previne arterioscleroza, regenereaza sistemul nervos etc.
Cum se deruleaza un asemenea tratament?
Ouale se administreaza dimineata, in loc de cafeluta (la care trebuie sa renuntam in timpul tratamentului, pentru acel moment al zilei), inainte de micul dejun. Este recomandabil sa fie inghitite crude si cu galbenusul intreg, fara sare, zahar sau substante aromate. Pentru ca e mic, eu il sparg intr-o lingura de supa, lasandu-l sa alunece de la baza limbii catre esofag. Persoanelor care nu suporta aceasta maniera le recomand amestecul cu miere de albine sau pulpa de fructe. Micul dejun se va servi dupa aproximativ doua ore, acesta fiind alcatuit, de preferinta, din hrana rece. In cazul unor boli digestive sau al anemiilor severe, micul dejun se poate servi la o jumatate de ora dupa administrarea continutului oualor.
In timpul tratamentului, consumul de alcool (bauturi alcoolice) reduce efectele terapeutice cu cel putin 50%.
Tratamentul se poate relua dupa trei saptamani de pauza - la adulti, iar la copii - dupa doua, trei luni.
Exista mai multe scheme (grafice) de tratament, in functie de varsta, de afectiuni si - de ce nu - de recomandarile medicului curant. Iata, mai jos, cateva pe care le-am gasit in diferite surse si le-am notat. Este foarte important sa se consume oua proaspete:
1. Cura de 60 de oua in 30 de zile, pentru copii intre un an si trei ani:
Se pot administra cate doua oua zilnic.
2. Cura de 60 de oua in 20 de zile, pentru copii intre 4 si 7 ani:
Se adminsitreaza cate trei oua zilnic.
3. Cura de 90 de oua in 30 de zile, pentru copii intre 8 si 10 ani:
Se pot administra cate trei oua zilnic.
4. Cura de 120 de oua in 32 de zile, pentru copii/ adolescenti intre 11 si 15 ani:
In primele patru zile - cate trei oua pe zi;
Intre a 5-a si a 30-a zi - cate patru oua pe zi;
In a 31-a zi - trei oua, iar in a 32-a zi - un ou.
5. Cura de 120 de oua in 26 de zile, pentru adulti si adolescenti intre 16 si 18 ani:
Se respecta schema de mai jos, doar ca in a 25-a si a 26-a zi se iau trei, respectiv doua oua pe zi.
6. Cura de 240 de oua in 50 de zile, numai pentru adulti:
In primele doua zile - cate trei oua pe zi;
In a treia zi - patru oua pe zi;
Incepand cu ziua a patra, pana in a 48-a zi inclusiv - cate cinci oua pe zi;
In a 49-a zi - trei oua pe zi;
In a 50-a zi - doua oua pe zi.
Exista si o reteta pentru impiedicarea calvitiei (chelirii) si a regenerarii firelor de par slabite:
Se iau 10 galbenusuri de ou de prepelita si se amesteca pana la omogenizare cu laptisor de matca (doua fiole), o lingurita de miere de albine si putina drojdie (un varf de cutit). Se lasa la dospit, intr-o incapere bine incalzita, timp de 24 de ore. Se spala parul in fiecare seara si, dupa uscare, se pensuleaza pielea capului pe carari formate cu pieptenele din cinci in cinci milimetri, daca nu ne permitem sa ne tundem de tot. Peste noapte, capul se acopera cu un prosop curat. Dimineata se spala, de preferinta cu ceai de musetel. Solutia ramasa poate fi pastrata la rece, in frigider, pana la consumare.
Desigur ca aceste retete le-am preluat si eu din diferite carti si reviste, insa ma vad obligat sa-mi cer scuze pentru faptul ca nu am notat si sursele respective. Totusi, trebuie sa multumesc d-lui prof. univ. Mihai Balasescu, ale carui articole, aparute in revista "Fermierul", mi-au parvenit in fotocopii. In aceeasi revista a aparut si un studiu al d-lui dr. Nicolae Panait, vicepresedintele Asociatiei Generale a Crescatorilor de Pasari si Animale. De asemenea, ii multumesc si d-lui Tudor Ciotlaus din Cluj-Napoca. Aceste materiale teoretice mi-au fost procurate atunci cand m-am hotarat sa cresc prepelite japoneze. Acum, pot deja sa stau la dispozitia celor care doresc sa inceapa tratamentul cu oua de prepelita sau sa cumpere pasari pentru carne.
Multumesc redactorilor revistei "Formula AS" pentru posibilitatea pe care o ofera tuturor acelora care doresc sa fie de folos intr-un fel sau altul semenilor. Dumnezeu sa-i ajute! Dumnezeu sa ne ajute!
VASILE MOLDOVAN - Str. Horea nr. 16, Jibou, jud. Salaj, cod 4675, tel. 060/64.04.50 sau 060/64.10.54
P.S. Despre efectele tratamentului pot oferi marturii, printre altii, d-na MONICA MARCHIS - angajata S.C. "MADOREX"; ing. IOAN MOT - angajat al Primariei; prof. VIOREL TAUTAN de la Liceul Teoretic, s.a. - toti din Jibou; FLORICA HOSU de la S.C. "DARIMEX" Zalau si AUGUSTIN IACOB de la "REMAT" Zalau.

"Stie cineva vreun tratament naturist pentru scaderea colesterolului?"
(Raspuns pentru LIVIU - Galati, F. AS nr. 403)
1. Un tratament naturist deosebit de eficient pentru reducerea colesterolului este uleiul de germeni de porumb, cu conditia ca acesta sa fie utilizat in stare naturala, deoarece prin prajire sau fierbere isi pierde proprietatile curative. In consecinta, il puteti folosi cu succes atat la salate, precum si la mancaruri gatite, dar in acest caz uleiul se va adauga la sfarsit, dupa prepararea lor prin fierbere. Clinici de specialitate instituie pacientilor diete pe baza de ulei de germeni de porumb. Un asemenea ulei se produce si in tara la noi, de catre Fabrica de ulei "Horea" din Oradea. Va doresc succes in aplicarea acestui tratament ieftin, placut si eficient. Evitati consumul alimentelor bogate in colesterol.
VALERIU MUNTEANU - Str. Albac nr. 1, ap. 16, Timisoara
2. Va recomand urmatoarea reteta naturista, sperand ca va va fi de ajutor: de trei ori pe zi, cu 30 de minute inainte de masa, se inghite cate o lingurita cu boabe de mustar (se gasesc la Plafar). Le puneti pe limba si le luati ca pe medicamente, cu apa, fara a le zdrobi. Dupa circa trei saptamani, colesterolul va ajunge la normal, iar dupa circa 4 luni, si lipidele din sange se normalizeaza. Totusi, daca dupa doua luni nivelul colesterolului nu se regleaza, inlocuiti boabele de mustar cu tarate de grau si continuati tratamentul inca o luna. Sa stiti ca atat boabele de mustar, cat si taratele de grau constituie si un tratament foarte bun in combaterea constipatiei si a ulcerului gastric. Va urez multa sanatate.
GABRIELA MOTRUN - Str. Sperantei, bl. 30A, ap. 15, TargovisteTrimiteți un comentariu